Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 03. oktober 2016

Her er 3. generations solceller: Fotoelektrokemiske og polymere solceller

Solceller er en trend der er under konstant udvikling. I denne artikel ser vi nærmere på hvad fremtiden bringer inden for solenergi.

Der findes tre forskellige solcelletyper: Nettilsluttede, stand alone og hybrid. Herudover opdeles solceller yderligere i tre hovedkategorier eller generationer. Det findes 3 forskellige generationer af solceller:

  1. generation: Monokrystallinske og polykrystallinske solceller
  2. generation: Tyndfilmssolceller og amorfe solceller
  3. generation: Fotoelektrokemiske og polymere solceller

Læs også: Information om solceller

Hvad er 3. generations solceller?

3. generations solceller består af plast eller er organiske solceller. Det er endnu et helt nyt koncept, der stadig er under stor udvikling, idet forskningen endnu ikke er færdig. En 3. generations solcelle indeholder desuden ikke silicium.

3. generations solceller har desværre endnu kun vundet begrænsede markedsandele. Faktisk er efterspørgslen endnu så lille, at de ofte anvendes til alt andet end boliger. I og med at udviklingen indenfor denne teknologi er så stor, forventes det at efterspørgslen vil stige i takt med at teknologierne forbedres. Det skal dog siges, at et gennembrud på dette marked forventes at komme lige om hjørnet. 3. generations solceller er et marked, der konstant er under udvikling. Men der findes allerede to 3. generations solceller på markedet, de såkaldte fotoelektrokemiske og polymere solceller.

Fotoelektrokemiske eller PEC-solceller(Photoelectrochemical) bliver også kaldt brombær- eller Grätzel solcellen. Denne solcelle kan produceres i gennemsigtigt materiale og vil derfor kunne blive installeret i vinduer. Denne model eksisterer endnu ikke i så stor en skala, at vi kan anvende dem på vores boliger. Det er endnu for dyrt at producere dem, men så snart man finder en billigere måde, er det et godt alternativ til de krystallinske solceller. Den fotoelektriske solcelle er nemlig nemmere at bygge og anvender billigere byggematerialer.

Den polymere solcelle er lavet af plastik og er sammenlignet med andre solcelletyper meget billig at producere. Denne solcelle består af længere kæder af molekyler, der hver består af et skelet af kulstofmolekyler. De forskere der udvikler solcellerne anvender nanoteknologiske teknikker, for at kunne ændre molekylernes elektriske egenskaber. Denne type solceller er papirtynde og meget fleksible. De fremstilles på trykkerier. De er meget billige at producere, men er desværre endnu ikke en god nok erstatning for de krystallinske solceller.

Læs også: Sådan styrer du udenom dårlige solceller

Det her skal du vide om 3. generations solceller

Der er nogle forskellige ting du skal vide om fotoelektrokemiske og polymere solceller:

  • Fotoelektrokemiske og polymere solceller kan anskaffes i mange varianter
  • Modulenhederne i fotoelektrokemiske og polymere solceller kan serie- eller parallelforbindes
  • Fotoelektrokemiske og polymere solceller kan monteres flere forskellige steder

Disse 3. generations solcelle moduler kommer til at blive udbudt i et væld af størrelser, forskellige udseender og kvaliteter. De vil ligesom andre solcelletyper blive produceret i standardstørrelser, hvor hver modulenhed fylder cirka 1-3 m2, og hvor effekttætheden ligger på 50 Wp(Watt Peak) til 400 Wp pr. modulenhed. Disse modulenheder har ligeledes udgangsspændinger på mellem 36 og 125 Vdc(Virtual Design and Construction). Det hele kan således sammenkobles på 2 forskellige måder, dvs. serieforbindelse og parallelforbindelse, afhængig af hvilken konstellation der er nødvendig.

Når disse modulenheder serieforbindes kan du faktisk opnå spændinger på op til 800 volt. Til gengæld kan en endnu større strømstyrke opnås når modulenhederne parallelforbindes. Vigtigt at vide er, at hvis modulenhederne er serieforbundet er det lettere påvirkelige overfor skygger. Det betyder, at hvis én celle i serien bliver overskygget, så ødelægger det energiproduktionen for hele den serie af celler der er sammenkoblet. Derfor er det yderst nødvendigt at dette undersøges inden anlægget installeres.

I forhold til montering af fotoelektrokemiske og polymere solceller åbner der sig flere nye muligheder. Som tidligere nævnt giver den nye teknologi mulighed for at installere solcellerne på vinduerne. Derudover er der mulighed for at integrere solcellerne i glastegl eller udformet som tagplader. Desuden er det muligt at lave solcellerne som facadebeklædning, så de erstatter sten- eller glasplader.

Læs også: GUIDE: Hvilket solcelleanlæg skal jeg vælge?

 Bestil gratis og uforpligtigende op til 4 tilbud på solcellepaneler. Du skal blot udfylde kontakformullaren til højre.