Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 03. oktober 2016

Her er forklaringen på 6 Kw reglen

Er du også i tvivl om, hvad der er op og ned i forhold til 6 kW reglen? Så fortvivl ikke. På denne side vil vi forsøge at besvare dine spørgsmål.

Her i Danmark har vi meget fokus på grøn energi. Danmark er en af forkæmperne for, at vi skal udnytte vedvarende ressourcer meget mere end, vi gør på nuværende tidspunkt. Regeringen har i den sammenhæng udformet en 2050 plan, der betyder at vi i 2050 skal udnytte grøn energi 100%.

Ved at vi forbrugere investerer i eksempelvis solenergi til vores egne boliger, kan vi være med til at fremme muligheden for, at regeringen kan opnå dette mål. Når vi taler om solcelleanlæg, så er der mange besværlige regler og begreber. Vi vil nu forsøge at uddybe begrebet 6 kW samt forklare, hvad den såkaldte 6 kW regel går ud på.

6 kW betegner, hvor mange kWh dit solcelleanlæg er i stand til at producere pr. time. Et 6 kW solcelleanlæg ses som, den størrelse dit anlæg har. Det vil altså sige, at når du vil købe et solcelleanlæg, skal du først vælge hvilken af de tre typer solcelleanlæg du vil have; stand alone, nettilsluttet eller hybrid. Når typen er valgt, beslutteter du således om det skal være 6 kW eller 3 kW.

Læse mere: Hvad er et 6 kW solcelleanlæg?

Her er 6 kW reglen

6 kW regelen står skrevet i Elafgiftsloven § 2, stk. 1, litra e:

"Undtaget fra afgiften er elektricitet, som fremstilles på elproduktionsanlæg omfattet af § 2, stk. 2 eller 3, i lov om fremme af vedvarende energi med en installeret effekt på højst 6 kW pr. husstand, og som er tilsluttet elinstallationen i boliger eller i ikkeerhvervsmæssigt benyttet bebyggelse. Der kan afregnes på årsbasis. For så vidt angår ikkeerhvervsmæssig bebyggelse, sidestilles 100 m2 bebygget areal med en husstand."

Siden denne regel blev vedtaget, har der været megen diskussion og forvirring omkring, hvordan denne regel bør fortolkes.

Læs også: Information om solceller

Derfor skaber 6 kW reglen forvirring og uenighed

6 kW reglen er et af de mere diskuterede emner, når det kommer til solcelleanlæg på 6 kW eller derover. Selv på Christiansborg har politikerne tvivl om, hvordan man skal forholde sig til denne regel.

Helt konkret er der forvirring og uenighed omkring, hvordan begrebet “installeret effekt” skal forstås. Det kan nemlig læses på 2 måder. Først og fremmest kan det forstås som SKAT fortolkede det. SKAT mente nemlig at “installeret effekt” betød, at solcelleanlæggets maksimale effekt måtte være 6 kW. Det vil sige, at du ikke måtte installere et solcelleanlæg på mere end 6 kW. Det var immidlertd ikke sådan Energinet.dk fortolkede det. For det andet kunne det nemlig forstås sådan, at den “installerede effekt” på 6 kW sås som værende den mindste effekt, således at enten solcelleanlægget eller inverteren blot skulle være den begrænsende komponent. For at gøre det endnu mere eksplicit, så er der uenighed og forvirring om hvorvidt, det er tilladt at installere et solcelleanlæg, der er større end 6 kW, selvom du ikke lukker mere en 6 kW ud på det kollektive el-netværk.

D. 12. september 2012 blev det efter en større sag mellem SKAT og Energinet.dk dog afgjort at “installeret effekt” betyder, at der maksimalt må leveres 6 kW til el-nettet. Dette betyder altså, at du genre må installere solcelleanlæg, der er større end 6 kW, sålænge der er installeret en vekselretter eller inverter, der er begrænset til en effektgrænse på maksimalt 6 kW. Desuden er det besluttet, at hvis du vil installere et anlæg der er større end 6 kW, så skal dette godkendes først.

Sådan skal 6 kW reglen fortolkes

Efter megen forvirring er det nu fastsat hvordan 6 kW reglen skal forstås. Det betyder således, at du kan installere et solcelleanlæg, hvor solcellernes nominelle effekt er større end de 6 kW, samt hvor inverteren i et sådant tilfælde begrænser effekten til 6 kW. På denne måde produceres der på intet tidspunkt mere end 6 kW.

Læs også: Sådan sparer du 7.000 kr om året

 Bestil gratis og uforpligtigende op til 4 tilbud på solcellepaneler. Du skal blot udfylde kontakformullaren til højre.