Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin

Vi oplever i øjeblikket øget interesse for solceller. Vi har derfor ikke mulighed for at hjælpe alle med at indsamle tilbud på nuværende tidspunkt.

Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 18 december 2020

Hvad er en inverter til solceller?

En inverter kaldes også en vekselretter eller transformeren. Det er inverterens job at omdanne jævnstrøm(DC) til vekselstrøm(AC). En inverter omsætter således den jævnstrøm, der optages i solcellerne til 230 volt vekselstrøm. Inverteren står altså for at synkronisere spændingen og frekvensen i solcellerne således, strømmen kan anvendes direkte på el-nettet i boligen. Inverteren er også med til at optimere solcellernes produktion af elektricitet.

Når inverteren omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm, vil der være et energitab på omkring 3-10 %. Størrelsen af tabet afhænger af kvalitet og alder af dine solceller. Inverteren går automatisk på standby om natten, eller når der ikke er tilstrækkeligt sollys.

Det er faktisk inverterens job at afgøre, hvor meget elektricitet, der leveres til det kollektive elnet gennem nettomålerordningen. Inverteren afkobler nemlig helt automatiske leveringen til elnettet, hvis din produktion overstiger de 6000 kW. 6000 kW er således den grænse, der er opstillet i nettomålerordningen for private boligejere.

Hvad skal jeg vide, inden jeg køber en inverter?

Der er mange ting, der skal undersøges inden du køber en inverter til dit solcelleanlæg. Vi lister de vigtigste ting, du skal vide her:

Invertere udbydes i mange forskellige typer og størrelser. Det vigtigste når du skal købe en inverter er, at du køber den der passer bedst til din solcelle og dit behov. Hvis du køber en for lille inverter, kommer du til at overbelaste den. Det vil påvirke levetiden negativt og vil skade inverteren.

Køb din inverter som en del af en pakkeløsning. For at undgår at købe en forkert solcelle, kan du købe inverteren i en pakkeløsning sammen med dit solcelleanlæg. Du er således sikker på, at både solpaneler og inverter passer sammen i styrke. Desuden er du sikker på, at dine solceller samt inverter overholder 6 kWh reglen. Hvis du vil læse mere om denne regel så klik videre her: Her er forklaringen på 6 kWh reglen.

Invertere skal godkendes af energinet.dk. Der findes nogle helt bestemte regler for, hvornår en inverter er godkendt. Det er energinet.dk, der fastlægger disse regler her i Danmark. Formålet med dette er at kunne sikre et stabilt og godt niveau i den el, der bliver ledt ud på det kollektive el-netværk. Desuden skal du, inden du køber en inverter, undersøge om dit lokale el-selskab godkender, den model du ønsker at investere i.

En inverter bør kun blive installeret, når solcellerne skal tilkobles det kollektive elnet. Det vil sige, at hvis du har et stand alone solcelleanlæg, skal du ikke bruge en inverter. I stedet skal du bruge en såkaldt controller.

Du skal også være opmærksom på, hvorvidt din inverter kan klare fugt, snavs samt svingende og store temperaturforskelle. Det kan være en god ide, at installere inverteren under et tag eksempelvis i en garage, bryggers eller noget lignende. Derved kan du mindske vedligeholdelsen, samt sikre dens levetid bliver så lang som muligt.

Nogle af de solceller der er på markedet er konvertible med ny moderne kommunikationssoftware og din computer. Det betyder, at du kan indsamle og gemme data omkring dit solcelleanlæg, inverterens produktion samt hvordan anlægget fungerer.

Inverterens kvalitet er meget vigtig når du skal investere. Du kan i de fleste tilfælde vurdere kvaliteten ved at kigge på inverterens virkningsgrad. Du skal finde en, der har en virkningsgrad på omkring 96%, dvs. en inverter med en høj virkningsgrad. Desuden skal du sikre, at inverteren har installeret en god blæser anden form for køling.

Hvad er prisen på en inverter til solcelleanlæg?

Hvis du skal købe en inverter til et privat solcelleanlæg vil det koste omkring 15-17.000 kr. En inverter skal helst udskiftes hvert 8-10 år. Det er en vigtigt at huske, at du skal udregne hvorvidt et solcelleanlæg kan give dig besparelser på din elregning. Inverteren er klart det svageste led i et solcelleanlæg.

Heldigvis er det en teknologi, der er under konstant udvikling. Der er meget fokus på holdbarhed samt pris. Ligesom med alt andet elektronik er det et produkt, der bliver forbedre for hvert år der går. Få uforpligtende og gratis tilbud på solceller øverst på siden.

Få dine tilbud på solceller nu

Det tager kun 2 minutter