Indhent tilbud på solceller her
Sammenlign pris og kvalitet på solceller
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 03. oktober 2016

Derfor skal du have solceller i dit sommerhus eller kolonihave

Sommeren banker på døren. Vi valfarter alle ud i det ganske danske land for at nyde naturen og ikke mindst solen. Find ud af hvordan du sætter en solcelle op i dit sommerhus eller din kolonihave, så du kan få mere end bare en flot tan ud af solen i år.

Få dækket dit elforbrug med solceller

Hvis du installerer solceller i dit sommerhus eller din kolonihave, har du muligheden for at være selvforsynende med el. Solceller kan nemlig dække hele husets forbrug. Solceller bliver mere og mere populære her i Danmark. Det er en bæredygtig energikilde som flere danskere tyer til, når energiforbruget skal dækkes. Gennem det seneste årti er prisen på solceller faldet så meget, at det nu kan betale sig også at investere i solceller til dit sommerhus og kolonihave. 

Vi er mere ude om sommeren, hvilket kan ses betydeligt på de fleste danskeres forbrug af el. I tabellen nedenfor kan vi se hvordan danskernes el-forbrug ændrer sig i de forskellige måneder henover året. Tabellen er lavet af Dong Energy.

Måned

Uden elvarme

Med elvarme

Januar

10%

14%

Februar

9%

13%

Marts

9%

13%

April

8%

9%

Maj

8%

4%

Juni

7%

3%

Juli

6%

3%

August

7%

4%

September

7%

4%

Oktober

9%

9%

November

9%

11%

December

11%

13%

I tabellen kan vi tydeligt se at forbruget falder. En af grundene til at forbruget er lavere i sommerhuse og kolonihaver er blandt andet fordi, størrelsen på huset ofte er mindre. Desuden anvender vi færre elektriske produkter. Herudover er elforbruget i sommerhuse og kolonihaver generelt bare lavere, end det er i vores almindelige bolig. Derfor vil man i det fleste tilfælde kunne nøjes med et mindre anlæg. Det er dog forskelligt fra sommerhus til sommerhus og kolonihave til kolonihave, om det skal være et 6 kWh eller 3 kWh solcelleanlæg.

Selvom der er mange penge og meget energi at spare, er det desværre kun omkring en til to procent af de danske sommerhuse og kolonihave ejere, der har valgt at installere et solcelleanlæg. Især de sommerhusejere der anvender deres sommerhus om vinteren, ville få meget ud af at købe solceller og være selvforsynende i sommerhuset.

Læs også: Hvad er et 6 kW solcelleanlæg?

Hvilken type solceller skal jeg vælge?

Der findes som udgangspunkt 3 typer solceller: Stand alone, nettilsluttede og hybrid.

Stand alone solcelleanlæg kræver ingen tilslutning til el-nettet. I stedet anvender stand alone solcelleanlæg en form for batteribank, hvor al energien lagres indtil, det skal bruges. Denne type anlæg er typisk lidt mindre end de andre to typer. Et stand alone solcelleanlæg kan være en god ide at installere, hvis dit sommerhus ligger langt ude. Denne type solcelle er den mest idelle i en kolonihave.

Nettilsluttede solcelleanlæg kræver en tilslutning til det kollektive elnet. Det betyder, at man kommer til at indgå i nettomålerordningen. Et nettilsluttet solcelleanlæg kan være en god ide, hvis dit sommerhus ligge tæt på en by eller, hvis dit sommerhus er stort og lige så funktionelt som et almindeligt hus.

Hybrid solcelleanlæg kan ses som en kombination af et stand alone og et nettilsluttet solcelleanlæg. Det betyder i al sin enkelthed, at du både kan være tilkoble det kollektive elnet og have en batteribank. Et hybrid solcelleanlæg bliver typisk installeret i nybyggede lavenergi sommerhuse.

Sådan virker solceller i sommerhuset og kolonihaven

For nogle er det svært at forstå, hvordan solcellerne bare producerer energi ud af ‘den blå luft’. Ikke desto mindre er det en smart måde, at udnytte solen på. Men det er faktisk ikke så magisk, som det virker til:

Ved hjælp af solens stråler kan et solcelleanlæg producere elektrisitet. Det er lyset fra strålerne og ikke solstrålerne selv, der aktiverer solcellerne. Det er derfor solceller også kan producere strøm, når der er overskyet eller koldt. Hvis et solcelleanlæg er overskygget, kan dette risikere at ødelægge hele den dags elproduktion. Det mest optimale er 8 timers sol på anlægget.

Hvis vi tager en mono- eller polykrystalinsk solcelle som eksempel, så er de jo lavet af grundstoffet silicium. I solceller tilsætter man siliciumen små mængder af fosfor og bor på hver side. Denne kombination danner således et permanent elektrisk felt. Solens stråler rammer solcellen, hvilket tilfører elektronerne så stor en mængde energi, at de bliver slået løs og derfor kan bevæge sig. De bevæger sig alle samme vej, hvilket skaber jævnstrøm. Denne jævnstrøm omdannes således til vekselstrøm i solcellens inverter. Det er sådan strålerne bliver omdannet til el du kan bruge i dit hus.

Læs mere: Hvad er en inverter til solceller?

Sådan gør du, når du skal have solceller i dit sommerhus og kolonihave

Du kan faktisk selv gøre meget af arbejdet selv, når du vil have installeret et solcelleanlæg i sit sommerhus eller kolonihave. Det er kun hvis solcelleanlægget skal tilkobles det kollektive elnet, at du skal have hjælp. Det er ikke indviklet at samle, idet solcellerne i de fleste tilfælde blot kobles sammen af nogle hunstik og hanstik.

Der hvor professionel hjælp kan blive nyttigt, er når anlægget skal integreres i eller påsættes taget. Det kræver nemlig, at man kan finde ud af at gøre det tæt, så det ikke kan regne ind.

Det anbefales altid, at man får hjælp til at opsætte sit solcelleanlæg. Desuden kan du jo få tilskud til håndværkerhjælp gennem håndværkerfradraget, så hvorfor ikke udnytte dette.

Læs også: GUIDE: Hvilket solcelleanlæg skal jeg vælge?

Bestil gratis og uforpligtigende op til 4 tilbud på solcellepaneler. Du skal blot udfylde kontakformullaren til højre.