Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 18 december 2020

Solceller til kolonihave eller sommerhus

Hvis du installerer solceller i dit sommerhus eller din kolonihave, har du muligheden for at være selvforsynende med el. Solceller kan nemlig dække hele husets forbrug. Solceller bliver mere og mere populære her i Danmark.

Det er en bæredygtig energikilde som flere danskere tyer til, når energiforbruget skal dækkes. Gennem det seneste årti er prisen på solceller faldet så meget, at det nu kan betale sig også at investere i solceller til dit sommerhus og kolonihave. 

Vi er mere ude om sommeren, hvilket kan ses betydeligt på de fleste danskeres forbrug af el. I tabellen nedenfor kan vi se hvordan danskernes el-forbrug ændrer sig i de forskellige måneder henover året.

Danskernes elforbrug i årets løb
Måned Uden elvarme Med elvarme

Januar

10%

14%

Februar

9%

13%

Marts

9%

13%

April

8%

9%

Maj

8%

4%

Juni

7%

3%

Juli

6%

3%

August

7%

4%

September

7%

4%

Oktober

9%

9%

November

9%

11%

December

11%

13%

Kilde: Orsted.dk

I tabellen kan vi tydeligt se at forbruget falder. En af grundene til at forbruget er lavere i sommerhuse og kolonihaver, er blandt andet fordi, størrelsen på huset ofte er mindre. Desuden anvender vi færre elektriske produkter. Herudover er elforbruget i sommerhuse og kolonihaver generelt bare lavere, end det er i vores almindelige bolig.

Derfor vil man i det fleste tilfælde kunne nøjes med et mindre anlæg. Det er dog forskelligt fra sommerhus til sommerhus og kolonihave til kolonihave, om det skal være et 3 kWh eller 6 kW solcelleanlæg.

Selvom der er mange penge og meget energi at spare, er det desværre kun omkring en til to procent af de danske sommerhus- og kolonihaveejere, der har valgt at installere et solcelleanlæg. Især de sommerhusejere, der anvender deres sommerhus om vinteren, ville få meget ud af at købe solceller og være selvforsynende i sommerhuset.

Hvilken type solceller til sommerhus?

Der findes som udgangspunkt 3 typer solceller: Stand alone, nettilsluttede og hybrid.

Stand alone solcelleanlæg kræver ingen tilslutning til elnettet. I stedet anvender stand alone-solcelleanlæg en form for batteribank, hvor al energien lagres indtil, det skal bruges. Denne type anlæg er typisk lidt mindre end de andre to typer. Denne type kan du ikke bestille tilbud på her på siden.

Nettilsluttede solcelleanlæg kræver en tilslutning til det kollektive elnet. Det betyder, at du kommer til at indgå i flexafregningsordningen. Et nettilsluttet solcelleanlæg kan være en god ide, hvis dit sommerhus ligge tæt på en by eller, hvis dit sommerhus er stort og lige så funktionelt som et almindeligt hus.

Hybrid solcelleanlæg kan ses som en kombination af et stand alone og et nettilsluttet solcelleanlæg. Det betyder i al sin enkelthed, at du både kan være tilkoble det kollektive elnet og have en batteribank. Et hybrid solcelleanlæg bliver typisk installeret i nybyggede lavenergisommerhuse.

I tvivl om hvilken type?

Hvis du ikke ved, hvad der vil passe bedst, kan du udfylde formularen øverst. Vores partnere vil kunne hjælpe dig med at afklare, hvad der vil passe til din fritidsbolig.

Sådan virker solceller i sommerhuset og kolonihaven

Ved hjælp af solens stråler kan et solcelleanlæg producere elektricitet. Det er lyset fra strålerne, og ikke solstrålerne selv, der aktiverer solcellerne. Det er derfor solceller også kan producere strøm, når det er overskyet eller koldt. Hvis et solcelleanlæg er dækket af skygge, kan skyggen risikere at ødelægge hele den dags elproduktion. Det mest optimale er 8 timers sol på anlægget.

Hvis vi tager en mono- eller polykrystalinsk solcelle som eksempel, så er de lavet af grundstoffet silicium. I solceller tilsætter man siliciumen små mængder fosfor og bor på hver side. Denne kombination danner således et permanent elektrisk felt.

Solens stråler rammer solcellen, hvilket tilfører elektronerne så stor en mængde energi, at de bliver slået løs og derfor kan bevæge sig. De bevæger sig alle samme vej, hvilket skaber jævnstrøm. Denne jævnstrøm omdannes således til vekselstrøm i solcellens inverter. Det er sådan strålerne bliver omdannet til el, du kan bruge i dit hus.

Læs også: Solceller til erhverv

Sådan gør du, når du skal investere i dit sommerhus og kolonihave

Vælger du et nettilsluttet solcelleanlæg til dit sommerhus, skal du have en professionel installatør til at ordne monteringen. De tilbud, du kan få her på siden, er alle inkl. montering.

Der, hvor professionel hjælp kan blive nyttigt, er især, når anlægget skal integreres i eller påsættes taget. Det kræver nemlig, at man kan finde ud af at gøre det tæt, så det ikke kan regne ind.

Det anbefales altid, at du får hjælp til at opsætte dit solcelleanlæg. Desuden kan du få tilskud til håndværkerhjælp gennem håndværkerfradraget, som pt. ligger på 12.500 kr., så hvorfor ikke udnytte dette.

Bestil gratis og uforpligtigende op til 4 tilbud på solcellepaneler til dit sommerhus eller din kolonihave - helt gratis og uforpligtende. Du skal blot udfylde kontaktformularen øverst på siden.

Bestil dine tilbud på solceller nu!

Det tager kun 2 minutter