Sidst opdateret: 30. april 2019

Inden du skal beslutte, hvilke solceller du skal købe, bør du undersøge de forskellige typer af solceller, der findes på markedet. Det er nemlig forskelligt fra solcelle til solcelle, hvor meget strøm de producerer. De solceller som har den største effektivitet vil altid være dyrere end andre solceller.

Hvis du kun er interesseret i de solceller med den største effektivitet, men ikke har mulighed for at finansiere købet, findes der mange muligheder for at låne penge. Læs mere nederst i artiklen.

Hvad skal jeg kigge efter?

En af de vigtigste ting, du skal kigge efter, er solpanelernes ydeevne - altså, hvor meget strøm de kan producere. Det er derudover også vigtigt, at du kigger efter kWh og ikke kW. På den måde er du helt sikker på, hvor meget strøm du kan forvente fra solpanelerne.

Der findes flere forskellige former for solceller samt flere forskellige effektiviteter. Dvs. at langt fra alle solceller kan afgive den samme mængde strøm. Effektiviteten på de forskellige solceller ligger typisk på omkring 13-16%. Dog findes der også solceller, som har en effektivitet helt op til 20-23%.

Hvis du skal vælge det rigtige solcellepanel, bør du sætte dig ind i forskellene på de forskellige solcelletyper.

Forskellige slags solceller

80% af alle markedets solceller er i dag baseret på krystallinsk silicium celleteknologi. De resterende solceller er tyndfilmssolceller. Forskellen er, at tyndfilmssolcellerne er baseret på pulveriseret silicium.

Monokrystallinske solceller 

Man kan oftest spotte en monokrystallinsk solcelle på dens ensartede mørke, grålige overflade. Oftest bliver solcellerne delt op i kvadrater med en vis afstand for at kunne opnå en højere effekt.

Man kan i dag få de monokrystallinske solceller med bypass dioder. Med bypass dioderne kan man i højere grad sikre en optimal produktion af strøm. Dette er også en af grundene til, at netop disse solceller er de dyreste på markedet. Dog er det også de solceller, som har den højeste virkningsgrad og som dermed producerer mest strøm.

Det bør du vide om monokrystallinske solceller

  • Paneleffekt på omkring 17%
  • Ydelsesgaranti på minimum 90% efter 10 år.
  • Forventet levetid: 30-40 år.

Polykrystallinske solceller 

De polykrystallinske solceller indeholder flere siliciumkrystaller end de monokrystallinske solceller. Du kan genkende disse solceller på deres blålige farve.

Solcellerne har en forholdsvis lavere virkningsgrad end monokrystallinske solceller. Dog er der i dette tilfælde, oftest flere solceller placeret i panelet, hvilket kan opveje de disse solcellers evne til at producere strøm.

Det bør du vide om polykrystallinske solceller

  • Paneleffekt på omkring 13-19%
  • Forventet levetid: 40-50 år.

Tyndfilmssolceller 

Disse solceller er de billigste af de tre solcelletyper. Derudover er det også den nyeste solcelle på markedet. Tyndfilmssolceller er lavet af tyndfilm, som også er det materiale som bliver brugt til bl.a. lommeregneren. 

Nogle ville argumentere for, at netop disse solceller er perfekte til det danske klima. Ud fra undersøgelser er det tydeligt at tyndfilmssolceller er mere effektive i gråvejr end ved høj sol. Dog er de i direkte sollys mindre effektive, hvilket betyder, at de samlet set producerer mindre strøm.  

Til trods for den lidt lavere ydelse vælger mange alligevel denne form for solcelle i dag. Det er hovedsageligt grundet den lavere pris, samt at tyndfilmssolcellen er den solcelle, som tager mest hensyn til miljøet.

Det bør du vide tyndfilmssolceller

  • Paneleffekt på omkring 13-16%
  • Forventet levetid: 35-40 år.

Hvilke solceller skal jeg vælge? 

Hvis du udelukkende går efter den solcelle, som kan producere mest strøm, skal du gå efter monokrystallinske solceller eller polykrystallinske solceller. Disse solceller opnår den største effektivitet. Dog bør du også have andre overvejelser med i din beslutning. Faktorer som pris og levetid er også afgørende for dit valg af solceller.

Hvis det er dine første solpaneler, bør du tage alle ovenstående overvejelser i betragtning, inden du køber solpaneler.

Hvilken finansiering skal jeg vælge?

Der vil være flere forskellige muligheder for lån ved køb af grøn energi. Du kan enten gå i din bank, tage et privatlån eller finde finansiering gennem udbyder. Benytte du dig at sidstnævnte, skal du være opmærksom på, at dette typisk er i samarbejde med banker som udbyder forbrugslån. Disse lån er derfor ikke altid specifik til køb af grøn energi el. lign. 

Undersøg derfor markedet først, så du kan sammenligne den tilbudte finansieringsløsning med de resterende i markedet.