Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 18 december 2020

Sådan finder du den bedste solcreme

OBS: Denne artikel indeholder kommercielle links.

Solens varme stråler er skønne, men de kan også være særdeles skadelige. Især for blege skandinaver kan solen være alt for skrap kost. Konsekvenserne kender vi. For antallet af hudkræft og modermærkekræft er steget markant i de seneste år. Hudlæger og kampagner har ellers efterhånden gjort det klart for de fleste, at vi skal bruge solcreme på hele kroppen. Men mange er i tvivl om, hvilken solcreme, og hvor meget, vi bør bruge. Mange er blevet så bange for solens stråler, at de barrikaderer sig bag blokerende lag af solcreme. Andre har ikke lyttet, men lader sig bare stege i timevis helt uden solcreme eller med kun et sparsomt lag med en lav faktor. Hvad er for lidt? Hvad er for meget? Hvilken solcreme skal du bruge i Danmark eller i Sydeuropa? Fysisk eller kemisk filter? Det kan du finde svarene på her: https://vandleg.dk/solcreme.

Din krop har faktisk brug for sol i sommerhalvåret her på de nordlige breddegrader. Solen danner nemlig det livsvigtige D-vitamin, som forebygger knogleskørhed, flere kræftformer og i nogen grad sukkersyge, lyder seneste forskning. Her i Danmark og Nordeuropa i det hele taget, kan du bruge en creme med faktor 15, hvis du har normal hudtype. En lys hudtype skal bruge faktor 30. Men husk, at faktor 30 faktisk ikke beskytter dobbelt så godt så faktor 15. Reelt får du kun en smule mere beskyttelse ved at bruge en faktor 30. For det er bevist i test, at solcreme med faktor 15 udelukker 93 procent af solens stråler, hvorimod faktor 30 kun snupper 96 procent. Hvis du nøjes med faktor 15 skal du smøre cremen rundhåndet på og huske at gentage jævnligt. For børn og mennesker med meget hvis hud og rødligt hår, kan solcreme med faktor 50 være nødvendigt, også under skandinaviske himmelstrøg.

Hvilken solcreme skal du bruge i udlandet?

Frem med solcremen med minimum faktor 30 eller eventuelt faktor 50, hvis du skal afsted til sydlige egne. Solens stråler er ubarmhjertige, jo tættere, du kommer på ækvator.

Fysisk filter eller kemisk filter?

Du kan købe solcremer, som indeholder enten fysisk eller kemisk filter. Der har været beretninger om, at stoffer i kemiske filtre er både hormonforstyrrende, og kan føre til kræft. Miljøstyrelsen fraråder derfor solcreme med kemiske filtre til mindre børn. Det kemiske filter virker ved at trænge ind i hudens øverste lag. Det fysiske filter lægger sig derimod synligt oven på huden. Hvis du vil undgå skadelige stoffer, kan du for eksempel vælge de Svanemærkede eller allergitestede solcremer.

Dyre og billige solcremer?

Hvis du skal bruge solcremen ved stranden, eller det er så stegende hedt, at du sveder meget, skal du købe en vandfast variant. Nogle sværger til solcreme fra kendte mærker. Andre vil helst bruge de billigste cremer. Ofte kan der faktisk kun være prisen og eventuelt konsistensen til forskel, hvis du køber din solcreme i Danmark eller et andet EU-land. Beskyttelsen mod solens stråler er den samme, når der står angivet en faktor. For EU-lovgivningen kræver dokumentation for både filteret og faktoren.