Solceller - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin

Vi oplever i øjeblikket øget interesse for solceller. Vi har derfor ikke mulighed for at hjælpe alle med at indsamle tilbud på nuværende tidspunkt.

Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 19 oktober 2021

Solcelleanlæg til private - din guide til pris og type

Overvejer du en grøn strømkilde til din bolig, så er et solcelleanlæg et rigtigt godt bud. Du får en miljøvenlig energikilde med en lang levetid, som kan hæve prisen på din bolig. Den rette solcelleanlæg pris afhænger af din leverandør, og det kan vi hjælpe dig med.

Et solcelleanlæg kan, med den rette dimensionering, omsætte ca. 20% af solenergien til strøm - og har du tilmed en varmekilde, der er drevet af el, som f.eks. en varmepumpe eller jordvarme, kan solcelleanlægget dække dine udgifter. Du sparer på den måde på elregningen med solceller.

I tvivl om hældningen på dit tag? Se eksempler her:

solceller hældning på tag

Hvad koster et solcelleanlæg?

Din pris på solcelleanlæg kan variere, men du kan som udgangspunkt regne med at skulle betale 70.000 - 80.000 kr. inkl. installation, hvis du bor i Danmark. Prisen kan derudover blive enten højere eller lavere, alt efter hvilken model du ønsker.

Din 6 kw solcelleanlæg pris opgøres pr. m2. Jo større en flade, dit anlæg skal dække, jo højere vil prisen også være. Derudover påvirker dit valg af type også prisen. Skal anlægget blot sættes på et alm. tag med hældning, vil prisen ikke være høj. Kræver dit hus, at anlægget sættes på et stativ, skal dette medregnes i prisen.

Vælger du at integrere dine moduler i tagsten, kan du regne med, at prisen vil ligge på omkring 400.000 kr. for hele installationen. Årsagen er, at der skal lægges et helt nyt tag med de nye tagsten.

Valg af type solcelleanlæg

Der findes flere typer solcelleanlæg på det danske marked. Typen afgøres af, hvordan anlægget monteres, samt hvilken type solcelleplader, der er tale om.

Anlægget kan monteres på følgende måder:

  • På et tag med hældning
  • På stativ på et fladt tag
  • Jordmonteret på stativ
  • Integreret i tagsten.

Den mest udbredte type for private boligejere i Danmark monteres på et tag med hældning, enten saddeltag eller valmtag. Vælger du et anlæg integreret i dine teglsten, anbefaler vi, at det gøres i forbindelse med nybyggeri eller renovering af taget, da prisen er høj, og omkostningerne derfor vil være meget høje i forhold til indtjeningen.

I Danmark er de solceller, du ser på boligers tage, nettilsluttede solceller. Det er den type, som tilkobles det kollektive elnet - og hvor du kan både sælge og købe strøm. Producerer du for meget strøm på solrige dage, vil du kunne sælge din strøm til den gældende flexafregningspris, hvorimod du på overskyede dage ofte vil skulle købe ekstra strøm, hvilket også gøres til en fast timepris.

Stand alone-anlæg er ofte mindre solceller, som bruges til campingvogne, både m.m. Disse kan tilkobles et batteri og flyttes. Bemærk, at du ikke kan modtage tilbud på denne type her på siden.

Ønsker du et nettilsluttet solcelleanlæg til din bolig, kan du udfylde formularen øverst på siden og modtage op til 4 tilbud fra vores partnere, der alle vil give dig en pris inkl. installation.

Bestil dine tilbud på solceller her

Det tager kun 2 minutter

Sådan placeres dit solcelleanlæg bedst

Dit solcelleanlæg bør placeres sydvendt med en hældning på 45 grader. Årsagen er, at solens stråler er mest kraftfulde mod syd, og at hældningen er mest optimal i forhold til solens placering på himlen i løbet af dagen. Ydermere vil du få det største udbytte om vinteren, hvis dine solceller har denne placering.

Du bør derudover tjekke følgende, så du får det mest optimale udbytte:

  • Om du har træer, buske eller andet, der kan skygge.
  • Om dine naboers huse eventuelt kaster skygger.
  • Om der er byggeri på vej, der vil skygge.

Sidst men ikke mindst bør du undersøge om din bolig er fredet, eller om der er andre faktorer, der kan umuliggøre en installation.

Er det ikke muligt at vende dine solceller i den nævnte retning, kan andre løsninger også give dig en høj effektivitet. Du kan i skemaet her se, hvordan effektiviteten typisk vil være alt efter hældningsgrad og verdenshjørne.

Den optimale placering
Hældning + Placering Vest Vest/sydvest Syd Øst/sydøst Øst
86 86 86 86 86
15° 84 89 94 90 85
30° 81 90 99 91 82
45° 77 89 100 90 79
60° 72 85 97 86 73
75° 65 77 89 78 68
90° 57 67 77 68 58

Værd at vide om 6 kW solcelleanlæg

6 kW angiver, hvor mange kWh dit anlæg er i stand til at producere pr. time. 6 kW er den effektivitet, dit anlæg har, og som er det maksimale, solceller i Danmark må producere til det kollektive elnet.

Hvad er forskellen på kW og kWh

6 kW er den mængde energi, som du kan producere. KWh er den mængde energi, solcelleanlægget producerer pr. time. Med 6 kW er det således muligt at producere 6 kWh pr. time. Du kan holde øje med, hvor meget energi du genererer ved at holde øje med måleren. Det tal, der står på din måler, er den mængde energi, der er blevet produceret i den time.

Et 6kW solcelleanlæg er en forureningsfri måde at anskaffe billig energi til din bolig på. Har anlægget en høj kvalitet og en god placering, kan modulerne omdanne 20% af de solstråler, der rammer anlægget, til elektricitet.

Der findes både og solcelleanlæg 6 kW og 3 kW. Forskellen er, hvor meget energi, de kan producere.

Det kan faktisk ses som to forskellige ‘størrelser’:

  • 6 kW kan levere 6 kWh til det kollektive elnet.
  • 3 kW blot kan levere 3 kWh, ikke til elnettet.

De fleste danskere har hørt udtrykket 6 kW oftere end 3 kW. Grunden til dette er, at det fra regeringens side er blevet bestemt, at anlæg i Danmark ikke må producere mere end 6 kWh til det offentlige elnet.

Dette er den såkaldte 6 kW regel, som vi gennemgår længere nede. Dette betyder også, at de fleste invertere er udstyret med en begrænsning som en integreret del af anlægget.

Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber et 6 kW solcelleanlæg?

Først og fremmest skal du undersøge, hvor høj en effektivitet din bolig kræver. Hvis du køber et solcelleanlæg, der ikke passer i størrelsen, får du ikke det optimale ud af din investering, fordi anlægget enten ikke kan producere nok eller producerer for meget energi.

Tommelfingerregel

En god tommelfingerregel er, at hvis dit hus er 120 m2, så kræver det et 6 kW solcelleanlæg på 40 m2.

Du bør derudover undersøge, om din bolig er fredet. Er det tilfældet, kan du ikke installere et solenergianlæg. Vil dine solceller vende på en sådan måde, at de generer eventuelle naboer, er det også værd at undersøge.

Forklaring på 6 kW-reglen

6 kW reglen står skrevet i Elafgiftsloven § 2, stk. 1, litra e.

6 kW-reglen lyder således:

"Undtaget fra afgiften er elektricitet, som fremstilles på elproduktionsanlæg omfattet af § 2, stk. 2 eller 3, i lov om fremme af vedvarende energi med en installeret effekt på højst 6 kW pr. husstand, og som er tilsluttet elinstallationen i boliger eller i ikke-erhvervsmæssigt benyttet bebyggelse. Der kan afregnes på årsbasis. For så vidt angår ikke-erhvervsmæssig bebyggelse, sidestilles 100 m2 bebygget areal med en husstand."

Først og fremmest kan det forstås, som SKAT fortolkede det. SKAT mente nemlig, at “installeret effekt” betød, at den maksimale effekt måtte være 6 kW. Det vil sige, at du ikke måtte installere med en effekt på mere end 6 kW. Det var ikke sådan Energinet.dk fortolkede det.

For det andet kunne det nemlig forstås sådan, at den “installerede effekt” på 6 kW sås som værende den mindste effekt, således at enten solcelleanlægget eller inverteren blot skulle være den begrænsende komponent.

For at gøre det endnu mere eksplicit, så er der uenighed og forvirring om, hvorvidt det er tilladt at installere anlæg, der er større end 6 kW, selvom du ikke lukker mere en 6 kW ud på det kollektive el-netværk.

D. 12. september 2012 blev det efter en større sag mellem SKAT og Energinet.dk dog afgjort at “installeret effekt” betyder, at der maksimalt må leveres 6 kW til el-nettet. Dette betyder altså, at du gerne må installere et solcelleanlæg, der er større end 6 kW, så længe der er installeret en vekselretter eller inverter, der er begrænset til en effektgrænse på maksimalt 6 kW. Desuden er det besluttet, at hvis du vil installere et anlæg, der er større end 6 kW, så skal dette godkendes først.

Tilskud til solcelleanlæg

Det er ikke længere muligt at modtage det offentlige solcelleanlæg tilskud, da puljen lukkede for år tilbage. Til gengæld kan du søge om at få håndværkerfradrag, som vil dække en stor del af udgifterne til håndværkernes arbejdsløn.

Det betyder, at du i 2020 kan få 12.500 kr. pr. person, der er fyldt 18 år i din husstand. Det kan du trække fra i skat. Fradraget skal indberettes til skat.

Modtag tilbud på solcelleanlæg

Ønsker du billige solcelleanlæg, kan du her på siden bestille op til 4 tilbud. Når du udfylder formularen, kontakter vi dig telefonisk med et par opfølgende spørgsmål for at sikre dig de bedste matches blandt vores partnere. Du vil derefter modtage dine tilbud på e-mail i løbet af de kommende dage.

Det er naturligvis altid gratis og uforpligtende at bestille tilbud, og du binder dig ikke til noget, før du har takket ja til et tilbud fra vores partnere. Bemærk, at der altid vil være et konsulentbesøg fra den partner, du har valgt, da de skal se, hvad der vil passe til din bolig.

Køb solcelleanlæg - og få en grøn strømkilde. Udfyld formularen øverst på siden. Vores leverandører dækker hele Danmark, bl.a. Aalborg, Odense, Sjælland og Silkeborg.

Bestil dine tilbud på solceller nu

Det tager kun 2 minutter