Solcelleanlæg

Læs om solcelleanlæg, anlægstyper og priser

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 13. august 2019

Info om solcelleanlæg

Hvis du drømmer om at producere din egen strøm, så er et solcelleanlæg den ideelle løsning for dig. Solcelleanlægget sikrer dig en væsentlig besparelse på din elregning, og samtidig sikrer du en miljøvenlig elproduktion. Solskin fra en skyfri himmel er mest optimalt, når der skal produceres energi, men selv når der er overskyet vejr, så kan solcelleanlægget generere energi.

Der er flere muligheder for, hvor du kan placere dit solcelleanlæg. Det kan både placeres på din boligs tag eller facade. Herudover er det også muligt at integrere solcelleanlægget som en del af vinduespartiet. I og med solcelleanlægget skal vende mod syd for at udnytte dets funktioner bedst muligt, er det vigtigt, at du grundigt overvejer dit solcelleanlægs position.

Læs også: Solceller 

Den største fordel ved et solcelleanlæg, er de store besparelser på elregningen. Men der findes faktisk mange flere fordele ved solcelleanlæg:

  1. Solcelleanlæg har et lavt støjniveau. Andre energivenlige produkter kan have en tendens til at larme, men et solcelleanlæg er lydløst.
  2. Et solcelleanlæg er meget miljø- og Co2-venligt. Det siges, at hvis du installerer et solcelleanlæg på 20 m2, så kan du reducere dit Co2-udslip med et ton om året. Dette afhænger naturligvis også af solcelleanlæggets størrelse.
  3. Solcelleanlægget har en lang levetid. I og med et solcelleanlæg for mange er en stor investering, er det et plus, at det har en lang levetid. Det betyder nemlig du har har mulighed for at betale lånet på anlægget ud hurtigt og dermed stadig nyde god af de besparelse, du får med et solcelleanlæg. Det tager cirka 10-15 år at afbetale et solcelleanlæg, og levetiden på anlægget er på 20-25 år. Anlæggets levetid anhænger af den effekttæthed og kvalitet, anlægget har.
  4. Med et solcelleanlæg har du mulighed for at sælge anlæggets overproduktion af el.

Som udgangspunkt er det ingen ulemper ved køb af et solcelleanlæg, men prisen kan være en begrænsning for nogle kunder. Prisniveauet bliver påvirket af det ønskede solcelleanlægs størrelse og kvalitet. Normalt koster et solcelleanlæg af høj kvalitet cirka 65.000 til 75.000 kr.

Skygger kan også forhindre dine drømme om et solcelleanlæg. Det kræver meget sol for at anlægget kan virke, idet det anvender sollyset til at generere el. Derfor er det vigtigt, at du har et spot på din grund, hvor solcelleanlægget ikke skygges af træer, antenner, buske og lignende. Hvis der skygges for anlægget blot i nogle timer om dagen, kan det ødelægge mulighederne for at solcellerne overhovedet vil virke optimalt.

Nogle købere er trætte af solcelleanlæggets lettere uskønne udseende. Men det er nu muligt at købe solcelleanlæg i diverse farves, således du kan købe et sort anlæg til dit sorte tag. På den måde bliver solcelleanlægget mere usynligt.

Hvilken type solcelleanlæg skal jeg vælge?

Ofte forveksles solvarmeanlæg og solcelleanlæg. Forskellen er at et solvarmeanlæg producerer varme, imens et solcelleanlæg generer energi eller elektricitet.

Solceller producerer miljøvenlig el. Det vil sige, at det er forureningsfrit. De bedste solcelleanlæg kan genere cirka 20% af solens energi og omdanner det til el. Et solcelleanlæg består af moduler som hver, afhængig af størrelsen, indeholder 30 til 80 solceller. Disse moduler består således af sammenloddede siliciumplader. Det er når pladerne rammes af sollyset, der produceres jævnstrøm. Strømmens styrke afhænger af solcellernes størrelse samt sollysets skarphed.

Der laves 3 former for solcelleanlæg: De såkaldte stand alone, nettilsluttede og hybrid solcelleanlæg.

Stand alone solcelleanlæg optager lysets energi og lagrer energien i et batteri. Et stand alone solcelleanlæg anvendes ofte, der hvor det offentlige el-net ikke er muligt eller nødvendigt. Derfor skal dette anlæg ikke tilsluttes el-nettet. Dette kan eksempelvis være i kolonihaver eller på en båd. Stand alone solcelleanlæg findes i alle størrelser.

Nettilsluttede solcelleanlæg er de mest populære. Dette solcelleanlæg er tilsluttet det offentlige el-net, hvorfor det heller ikke lagrer den overskydende energi i et batteri. I stedet for at oplagre energien, sendes det i stedet ud på el-nettet og anvendes derfor af andre end dig selv. Således sælger du faktisk din overproduktion af el til det kollektive el-netværk.

Hybrid solcelleanlæg er den nyeste type anlæg. Dette solcelleanlæg er en kombination af nettilsluttet og stand alone anlæg. Det betyder, at hybrid solcelleanlæg er tilkoblet el-nettet samtidig med, det har en batteribank. 

Der findes både såkaldte krystalliske og tyndfilms-solcelleanlæg. Krystalliske solceller omdanner, ved hjælp af en fotoelektrisk effekt, lyset direkte til el. Vi skelner mellem både mono- og polykrystalliske solceller. Tyndfilmssolceller er ikke-krystalliserede solcelleanlæg, hvilket betyder, at de består af ikke-krystalliseret silicium. Umiddelbart er tyndfilm solcelleanlæg ikke nær så effektive som krystalliske, til gengæld er tyndfilmssolceller bedst til at udvinde energi ved diffust lys.

Hvad koster et solcelleanlæg?

Priserne på solcelleanlæg er gennem de seneste 10 år faldet 30 til 40 %, og det forventes at de falder yderligere. Grunden til prisfaldet er regeringens ønske om at fremme den grønne energi i Danmark. Faktisk har regeringen opstillet et mål for, at vi i 2050 skal anvende 100% grøn energi.

Solcelleanlæggets kvalitet påvirker prisen væsentligt. Faktisk bør du foretrække at købe et dyrt solcelleanlæg af høj kvalitet, idet anlægget på den lange bane holder bedre. Herudover vil et anlæg af høj kvalitet ikke kræve nær så meget vedligeholdelse.

Det er alt andet lige dit energiforbrug, der påvirker prisen på solcelleanlægget. Jo større dit elforbrug er, des større kapacitet kræver det af solcelleanlægget - dvs. des større skal anlægget være. Et gennemsnitligt enfamiliehus på 120 m2 kræver et solcelleanlæg på cirka 40 m2 til omkring 70.000 kr. Når du går i gang med at indsamle tilbud på solcelleanlæg, skal du vide, at leverandører angiver priserne forskelligt. I nogle tilfælde er prisen inkl. moms og i andre er en ekskl. Herudover tilbyder nogle leverandører installation, service- og garantiordninger som en del af prisen. Dette kan være en fordel at kigge efter, idet det kan være billigere end hvis du selv skal tilkøbe disse.

Der er flere forhold, du bør have med i dine overvejelser, inden du investerer i et solcelleanlæg:

  • Er mit hus egnet til et solcelleanlæg? Dette kan du undersøge ved at kigge på placeringen af din grund samt hvordan huset er placeret på grunden. I Danmark skal solcelleanlæg placeres vendt mod syd med en hældning på 30 til 45 grader. Dit hus og din grund skal derfor først og fremmest muliggøre denne placering. Årstiderne påvirker solcelleanlægget meget, men førnævnte placering vurderes til at være den mest anvendelige hele året.
  • Hvad er mit behov? Du skal undersøge hvad dit behov er, samt hvor stor din pengepung er. Dette påvirker nemlig hvilken kvalitet og størrelse du har behov for og råd til. Det er forskelligt fra bolig til bolig hvor stort energiforbruget er. En tommelfingerregel er, at et hus på 120 km2 kræver et 40 km2’s solcelleanlæg.
  • Hvilke regler skal jeg følge? Inden du køber et solcelleanlæg bør du undersøge betydningsfulde faktorer. Du skal undersøge regler for lokalplansændringer, hvorvidt din bolig er fredet, samt finde ud af hvilke regler der gælder din boligs facade. Du bør også tale med din nabo omkring placering af anlægget - det kan jo være, det tager deres aftensol på terrassen.
  • Må jeg selv installere mit solcelelanlæg? Du må ikke selv installere dit solcelleanlæg, hvis det er nettilsluttet. Du skal have en autoriseret el-installatør til at udføre arbejdet. Du skal blot hyre en almindelig elektriker med efteruddannelse i solcelleanlæg. Rent økonomisk er det smart at få professionel hjælp. Du har nemlig mulighed for at få tilskud gennem håndværkerfradraget. Det anbefales altid, at du får professionel hjælp, men det er muligt at installere de små ikke-tilsluttede stand alone solcelleanlæg selv.

Du kan gratis og uforpligtigende bestille op til 4 tilbud på solcelleanlæg. Du skal blot udfylde kontakformullaren til højre.