Nettilsluttet solcelleanlæg

Læs om nettilsluttede solcelleanlæg og hvilke overvejelser du bør gøre dig.

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 26. maj 2016

Info om nettilsluttet solcelleanlæg

Drømmer du om at investere i fremtiden? Med et nettilsluttet solcelleanlæg hopper du både med på den grønne miljø-trend, samtidig med at du bliver selvforsynende med el. Dette tiltag vil spare dig rigtig mange penge hvert år.

Solens energi er uendelig, så hvorfor ikke udnyttet dette og installere et nettilsluttet solcelleanlæg. Nettisluttede anlæg er også kendt som værende on-grid solcelleanlæg.

Nettilsluttet solcelleanlæg: Hvad er det?

Solceller er en bæredygtig og forureningsfri mulighed for at producere vedvarende energi. Solens stråler optages i solcellen og generer energien ind i boligen. Hvis du køber en solcelle med høj kvalitet, kan den omforme omkring 20 % af de stråler den optager til elektricitet.

Der produceres 3 forskellige slag solcelleanlæg: Nettilsluttet, stand alone og hybrid. Hvis du vil vide mere om hvilken slag der passer til dit hus, kan du tjekke vores guide.

Det nettilsluttede solcelleanlæg er det billigste og mest populære solcelleanlæg her i Danmark. Nettilsluttede solcelleanlæg har modsat stand alone ikke en batteribank. Derfor sendes overproduktionen af elektricitet, ved hjælp af en vekselretter, direkte ud på det kollektive el-net. Den overskydende strøm afregnes således efterfølgende i forhold til nettomålerordningen. Et nettilsluttet solcelleanlæg består primært af:

  • Solpaneler der producerer jævnstrøm.
  • En inverter skal installeres således jævnstrømmen(DC) fra solcellen bliver omdannet til vekselstrøm(AC).For at kunne regulere den spænding og strøm der modtages fra solpanelerne skal inverteren installeres.
  • En elmåler skal bruges til at udregne, hvor meget strøm man selv producerer kontra hvor meget der optages fra elnettet. Man siger at elmåleren løber baglæns.
  • En strømmåler også kaldet et HPFI relæ, nettomåler eller to-vejs måler, skal installeres for at kunne måle den strøm der går i begge retninger. Denne skal installeres af en autoriseret elinstallatør.

Fordelene ved at vælge et nettilsluttet solcelleanlæg er, at det som udgangspunkt er vedligeholdelsesfrit dvs. solcellerne ‘holder evigt’ eller i hvert fald 30- 40 år. Undersøgelser viser desuden, at danskerne bliver mere opmærksomme på, hvor meget strøm de bruger, når der installeres et nettotilsluttet solcelleanlæg i hjemmet. På den måde reduceres deres forbrug også med omkring 15 %.

Det her bør du overveje inden du køber

Når du køber et nettilsluttet solcelleanlæg er det heldigvis ikke så mange begrænsninger at være opmærksom på. Alligevel nævner vi lige nogle få her.

Prisen kan godt ende med at blive en begrænsning for nogle boligejere. Det forholder sig heldigvis sådan, at prisen på solcelleanlæg falder meget og den er stadigt faldende. Derfor er det måske kun de næste 5 år at dette er en begrænsning. Prisen er højere des bedre det nettilsluttede solcelleanlægs kvalitet er. Det er vigtigt at du ikke går ned i kvalitet for at gøre beløbet mindre. Det er nemlig kvaliteten der sikrer en lang levetid på anlægget.

Du har ikke mulighed for at gemme den strøm det nettilsluttede solcelleanlæg producerer på dit eget elnet og er derfor nødt til at sende det ud på det offentlige netværk.

Uanset hvilket solcelleanlæg du vælger, så skal det stå i solen. For at være helt præcis skal anlægget helst være sydvendt og med en hældning på 30-45 grader. Solceller producerer strøm selvom det er overskyet, men står anlægget i skygge ødelægges produktionen. Derfor er det vigtigt at solcelleanlægget kan stå fri for buske, træer, antenner osv.

Nogle boligejere mener at solcellens udseende er en hæmsko. Derfor tilbydes der heldigvis solceller i flere farver så det matcher taget, desværre kan farven have en betydning for solcellens optag af solenergi.

Du bør gøre dig nogle klare overvejelser inden du køber et stand alone solcelleanlæg:

  • Hvor skal jeg placere mit nettilsluttede solcelleanlæg? Uanset hvilken slags bolig du har, skal du vurdere, hvor på grunden det er bedst at placere dit nettilsluttede solcelleanlæg. Du har både mulighed for at placere det på boligens tag, på facaden eller på et stativ ved siden af boligen. Årstiderne vil selvfølgeligt også have en effekt på el-produktionen, derfor er placeringen meget vigtig. Som en god nabo kan du med fordel lige forhøre dig om din planlagte placering af din solcelle vil være til gene.
  • Skal jeg have en tilladelse? Det er alfa omega om du overhovedet har tilladelse til at installere et nettilsluttet solcelleanlæg på din grund. Det er nogle specifikke tilfælde hvor dette ikke er lovligt, fx hvis grunden er fredet.
  • Må jeg selv installere mit solcelleanlæg? Et nettilsluttet solcelleanlæg er uanset størrelsen meget nemt at håndtere. Det ændrer dog ikke på at man altid bør få professionel hjælp når produktet skal installeres - af sikkerhedsmæssige grunde.
  • Kan jeg få tilskud? Som en bonus kan du også få et håndværkertilskud. Det såkaldte håndværkerfradrag sikrer nemlig pr.husstand et ægtepar 30.000 kr, det vil sige 15.000 pr person over 18 år.

Du kan gratis og uforpligtigende bestille op til 4 tilbud på solcelleanlæg. Du skal blot udfylde kontakformullaren til højre.