Stand alone solcelleanlæg

Læs om stand alone solcelleanlæg og hvilke overvejelser du bør gøre dig

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 26. maj 2016

Info om stand alone solcelleanlæg

Går du med en drøm i maven om at blive selvforsynende med el? Så kan et stand alone solcelleanlæg være den ideelle løsning for dig. Du bliver sikret en betydelig besparelse på elregningen samtidig med, at du beskytter miljøet.

Et stand alone solcelleanlæg bliver også kaldt: off grid, selvforsynende solcelle, ø-anlæg med solcelle, ø-drift-solcelleanlæg eller solcelle med batteri løsning. Kært barn har mange navne, men det mest kendte navn er nu alligevel stand alone.

Stand alone solcelleanlæg: Hvad er det?

En solcelle kan optage solens stråler og udvinde elektricitet. Det er en forureningsfri og miljøvenlig process. Hvis du investerer i en af de gode solceller, kan anlægget generere omkring 20% af solenergien og derefter omdanne det til strøm.

Som udgangspunkt findes der 3 forskellige typer solceller og solcelleanlæg hhv. stand alone, nettilsluttede og hybrid. Du kan også få hjælp, til hvilken type solcelle du skal vælge, ved at læse vores guide.

Et stand alone solcelleanlæg har et batteri, hvori solenergien lagres efter, den er blevet optaget. Udover solcellepaneler og et batteri så består stand alone solcelleanlægget af et laderelæ, som blot skal beskytte batteriet mod afladning og overopladning. Herudover Indeholder den:

  • En ladekontrol, laderegulator eller batteriregulator. Dette er batteriopladere. Her begrænses mængden af elektricitet og batterierne beskyttes imod overopladning.
  • Enbatteribankhvilket er flere batterier, der er sat sammen.
  • En ekstra DC-afbryder indsættes mellem off-grid inverteren og batteribanken. Normalt indeholder en solcelle både en DC- og AC-sikkerhedsafbryder.
  • En off-grid inverter omdanner strømmen, som det sidste inden den anvendes.
  • Back-up generator(valgfri)

Stand alone solcelleanlæg fungerer, ved at den energi anlægget producerer dækker dit eget forbrug. Er dit forbrug lavere, end den mængde der produceres, ledes denne overskudsstrøm hen til den såkaldte batteribank. Således kan denne elektricitet anvendes på et senere tidspunkt, hvor stand alone solcelleanlægget alene ikke producerer nok strøm, eksempelvis om aftenen.

Denne type solcelleanlæg anvendes, som oftest hvor det ikke er nødvendigt eller muligt at tilslutte anlægget til det offentlige el-netværk. Det er oftest også den billigste løsning i disse tilfælde. Dette kan for eksempel være i en kolonihave, et vandingsanlæg, et sommerhus eller på marken. Et meget forsigtigt gæt er, at du har strøm til omkring 250 dage årligt.

Stand alone anlæg findes i alle størrelser og kan monteres både på et tag eller på eksempelvis på trekantede træbukke på jorden.

Hvilke overvejelser bør du have inden du køber?

Der er meget få begrænsninger du bør tage stilling til, inden du køber en stand alone solcelleanlæg.

Først og fremmest kan prisen være en hæmsko for mange købere. Prisniveauet matcher solcelleanlæggets størrelse og kvalitet. Du skal ikke spare på kvaliteten, idet den jo påvirker solcelleanlæggets levetid.

Ved et stand alone solcelleanlæg er det kun muligt at gemme en bestemt mængde energi, det betyder, at du med fordel kan tilkøbe en backup generator.

Et solcelleanlæg skal stå i solen, uanset hvilken slags det er. Selv hvis det kun er et par timer om dagen, hvor solcellen er overskygget, så kan det ødelægge hele den dags energiproduktion. Du skal derfor sikre dig, at solcellen kan opsættes uden for rækkevidde af antenner, træer og buske eller lignende.

Få købere mener at stand alone solcelleanlæg ikke er pænt at installere. Derfor er det heldigvis muligt at få stand alone solcellerne i forskellige farver. På den måde bliver stand alone solcelleanlægget mere usynliggjort.

Du bør stille dig selv nogle overvejende spørgsmål inden, du køber et stand alone solcelleanlæg:

  • Er grunden egnet til solceller? Uanset om det er i et sommerhus, en kolonihave, et vandingsanlæg, på marken eller et i sommerhus, så skal du undersøge om stedet i første omgang er egnet til solceller. Du skal altså undersøge mulighederne for placering på grunden. Stand alone solcelleanlæg skal være vendt mod syd og helst være installeret med en hældning på 30-45 grader. Årstiderne vil altid påvirke energiproduktionen, og derfor kan en optimal placering have stor betydning.
  • Er det lovligt? Inden du køber skal du også undersøge, hvorvidt det overhovedet er lovligt for dig at installere solceller. Du bør også aftale placeringen af solcelleanlægget nærmere med dine naboer, da anlægget kan risikere at tage sol fra deres have.
  • Må jeg selv installere solcelleanlægget? Du må gerne selv installere dit stand alone solcelleanlæg, men det anbefales at du får professionel hjælp. Desuden kan du få tilskud fra håndværkerfradraget ved at få professionel hjælp, så hvorfor ikke vælge den nemme løsning, når det også er den bedste? Håndværkerfradraget giver dig 15.000 kr. i tilskud, og 30.000 kr. hvis der bor et par over 18 i husstanden.

Du kan gratis og uforpligtigende bestille op til 4 tilbud på solcelleanlæg. Du skal blot udfylde kontakformullaren til højre.