Solcellepaneler

Læs om solcellepaneler, fordele og begrænsninger

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 26. maj 2016

Info om solcellepaneler

Solcellepaneler kan optage energien fra solens stråler og omdanne disse til elektricitet eller varme. Solcellepaneler genererer således el og varme til dit hus. I og med solcellepaneler udvinder energi fra solens stråler, så virker panelerne bedst når solen skinner. Solpaneler er også i stand til at optage energien, når der er overskyet. Ved overskyet vejr optages der dog ikke nær så meget energi, som når der er sol.

Solcellepaneler kan både monteres på hustage og som en integreret del af et stort vinduesparti. Ligesom med solcelleanlæg så er den mest optimale placering for solcellepaneler her i Danmark, når solcellepanelerne er vendt mod syd med en hældning på 45 grader.

Et solcellepanel er en elektrisk forbundet og indpakket samling af solceller. Ét enkelt solcellepanel kan kun levere en begrænset effekt, derfor består de fleste installationer af flere paneler. Solcellepaneler har således 2 formål:

  • At levere el hvor solcellepanelerne indgår som et del af et solcelleanlæg.
  • At levere varme til opvarmning af b.la. varmt brugsvand hvor solcellepaneler indgår som en del af en solfanger.

Solcellepaneler genererer bæredygtig og Co2-venlig energi, idet de slet ikke forurener. Et solcelleanlæg er sammensat af såkaldte siliciumplader, der er loddet sammen. Energien bliver opfanget når solens stråler rammer disse plader. Det er både solcellepanelernes størrelse, antal samt strålernes styrke, der påvirker mængden af energi solcelleanlægget eller solfangeren producerer.

Læs mere om: Solceller

Hvad er fordelene ved solcellepaneler?

Den vigtigste fordel for dig, der er forbundet med solcellepaneler, er de store besparelser på dine energiudgifter. De fleste købere af solcellepaneler investerer for, at nedbringe deres nuværende udgifter til vand, elektricitet og varme. Der er udsigt til store besparelser på varmeregningen, hvis du i dag opvarmer din bolig med elvarme, oliefyr eller naturgas. Det samme angår elregningen. Der vil naturligvis være flere penge at spare jo større et energiforbrug, du har i forvejen. Herudover er der en håndfuld andre vigtige fordele forbundet med en investering i solcellepaneler:

Solen er en vedvarende og uudtømmelig energikilde. Det er en bæredygtig energikilde sammenlignet med midlertidige energikilder som kul, gas og olie. Solenergi defineres som bæredygtig og vedvarende, fordi den kan imødekomme nuværende generationers energibehov, samtidig med den ikke går på kompromis med fremtidige generationers energibehov.

Solcellepaneler tjener sig selv hjem i løbet af kun 10-15 år. De bedste solpaneler er faktisk i stand til at udvinde 20% af sollyset til energi, som kan bruges i dit hjem.

Solpaneler har en lang levetid på omkring 20-25 år. Det er så længe leverandørerne lover effektgaranti. De bedste solcellepaneler kan holde i op til 30 år. Mange forbrugere vurderer, at solcellepaneler er en for stor investering pga. det store engangsbeløb, der skal betales. Ser vi på hvor hurtigt solcellepaneler tjener sig selv hjem igen, så er der jo tale om ren indtjening halvdelen af levetiden. Det er mange penge i det store regnskab.

Solcellepaneler øger boligens værdi. Udover selve besparelsen på energiudgifter så har investeringen i solcellepaneler også en anden økonomisk fordel. Værdien på dit hus vil nemlig stige. Den danske regering har lavet de såkaldte 2020 og 2050 mål som handler om, at vi i løbet af de næste 35 år kun skal anvende bæredygtig energi. Derfor kan vi forvente en markant stigning i energipriserne. Ved at investere i solcellepaneler, bliver din bolig således mindre sårbar over for disse prisstigninger, hvilket jo naturligt vil øge husets efterspørgsel. Derudover er bankerne mere villige til, at låne penge så længe der er tale om en grøn investering.

Har din bolig et mindre haveareal, er solcellepaneler en ideel løsning i forhold til varmegenerering. Som udgangspunkt er det mest energibesparende at investere i jordvarme, hvis du vil spare på din varmeregning. Men er dit haveareal småt eller ikke eksisterende, så er solcellepaneler den ideelle løsning. Jordvarme kræver nemlig et haveareal, der er 3 gange så stort som dit boligareal.

Med solcellepaneler har du mulighed for salg af den overskydende strøm der produceres. Dette kaldes nettomåleordningen.

Solcellepaneler kræver næsten ingen vedligeholdelse. Anvender du dine solcellepaneler til varmegenerering, så kan du kun skifte frostvæsken i anlægget. Flere leverandører tilbyder vedligeholdelses garanti som en del af prisen, både til solcellepaneler til varme og el.

Hvilke begrænsninger har solcellepaneler?

Som udgangspunkt har solcellepaneler næsten betydelige begrænsninger. Nogle købere synes at udseendet er en begrænsning idet de mener at solceller ikke er specielt pæne. Heldigvis kan solcellepaneler købes i farver, der eksempelvis passer til hustagets farve. Bemærk dog at solcellepanelernes farve kan påvirkes ydeevnen.

Skal dine nyindkøbte solcellepaneler anvendes til vand og varme, så kan dette ikke udgøre en total løsning. Du skal derfor have fat i en supplerende løsning i form af eksempelvis et pillefyr eller luft til vand varmepumpe. Solcellepaneler kan bidrage med omkring 70% af energiforbruget til brugsvand og omkring 20 til 30 % til opvarmning af boligen.

Inden du investerer i solcellepaneler, er det vigtigt du overvejer følgende faktorer.

  • Hvilken størrelse solpaneler skal jeg købe? De solcellepaneler du køber, skal kunne dække dit behov. Jo større energibehov du har, des større og des flere solpaneler har du brug for. Der skal være balance, idet det både er dumt at købe for små eller for store solcellepaneler, så du enten ender med at betale for meget eller, at du slet ikke kan udnytte dine paneler optimalt. Her kan det være en fordel at rådføre dig ved en fagmand.
  • Er der skygge på min grund? I forhold til opsætning af solcellepaneler er det vigtigt, at der er masser af sollys på din grund. Hele solcelleanlæggets ydeevne forringes markant, hvis der er skygge, også selvom det kun er få timer hver dag.
  • Må jeg selv installere mine solceller? Det anbefales ikke, at du selv installerer solcellepanelerne. Faktisk bør det altid være en professionel installatør, der gør det. Skal dine solcellepaneler tilkobles det offentlige el-net, så er det lovpligtigt, at få en professionel til at gøre det. Det er elektrikere med en KSO-uddannelse, der lovligt kan foretage en sådan installation.
  • Kan jeg få håndværkerfradraget? Når nu du beslutter, at det en fagspecialist, der installere skal dine solcellepaneler, så har du mulighed for tilskud. Det såkaldte håndværkerfradrag, gør det muligt at trække håndværkerens løn fra i skat. Du kan trække 15.000 kr fra i skat pr. person i husstanden, således 30.000 kr for et ægtepar.

Du kan gratis og uforpligtigende bestille op til 4 tilbud på solcelleanlæg. Du skal blot udfylde kontakformullaren til højre.