Tyndfilmssolceller

Bliv klogere på 2. generations tyndfilmssolceller

Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Solceller - Få op til 4 gratis tilbud på solceller
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 26. maj 2016

Info om Tyndfilmssolceller

2. generations solceller: Tyndfilmssolceller 2. generations solceller eller de såkaldte tyndfilmssolceller vinder frem på markedet lige nu. Du kan læse mere om tyndfilmssolceller lige her.

Indtil videre eksisterer der tre forskellige solcelleanlægstyper: Stand alone, nettilsluttede og hybrid. Derudover findes der 3 solcelletyper. Disse solcelletyper deles således også op i generationerkan solceller opdeles yderligere i tre generationer:

  1. generation: Monokrystallinske og polykrystallinske solceller
  2. generation: Tyndfilmssolceller og amorfe solceller
  3. generation: Fotoelektrokemiske og polymere solceller

Hvad er 2. generations solceller?

2. generations solceller er bedre kendt som tyndfilmssolceller. Tyndfilmssolceller er et voksende marked i disse år, og det forventes at vi kommer til at se endnu flere i fremtiden. En tyndfilm- eller 2. generations solcelle er ligesom, krystallinske eller 1. generations solceller baseret på silicium eller andre slags halvledende materialer. Det konstrueres som en slags sandwich af mange tynde film lagt ovenpå en overflade. Det er forskelligt, hvad denne overflade er lavet af, det afhænger nemlig af, hvad hver enkelt celle skal anvendes til.

En af fordelene ved tyndfilmssolceller er, at de kan være mekanisk fleksible og billige at fremstille.

Tyndfilmssolceller laves med en homogen og mørk overflade. De kan laves med så tynd film at sollyset kan skinne igennem. Derfor anvendes denne teknik også til tonede ruder.

Med tyndfilmssolceller kan du forvente et årligt udbytte på 70 kWh/m2, det vil sige omkring 6.208 kWh. Prisen på et 6 kWh solcelleanlæg lavet af solcelleanlæg er omkring 2.500 kr/m2. I og med et anlæg som dette lever i cirka 25 år, er der tydeligvis en stor mulighed for at spare en masse penge.

Hvad er amorfe- og tyndfilmssolceller?

I dag findes der på markedet 3 typer af tyndfilmsteknologi. Først og fremmest findes der de tyndfilmsmoduler, der er baseret på amorf silicium. Amorf silicium er også kendt som a-Si og en variation heraf er kaldet a-Si/µc-Si(micro amorf). Amorf er et stof vi også kender fra lommeregnere. Der findes også en type tyndfilm, der produceres af en kombination af f.eks. indium, kobber, selenium(CIS/CIGS) og gallium. Som den tredje og sidste teknologi findes der de tyndfilmsmoduler, der består af tellorid og cadium(CdTe). De 3 tyndfilmsmoduler har én ting til fælles, nemlig at de kun indeholder en lille mængde aktivt materiale, hvorfor de også er billige at fremstille.

Tyndfilmsmoduler har en virkningsgrad på 5-15 %. Det betyder således at 5-15% af den solenergi, solcellerne fanger laves om til energi.

Læs mere om: Solceller

Det her skal du vide om 2. generations solceller

Der er nogle forskellige ting du skal vide, inden du investerer i en tyndfilms- eller 2. generations solcelle.

Tyndfilmssolceller har en lavere effekt end krystallinske. Tyndfilmssolceller har en betydeligt mindre effekttæthed. Især i direkte sollys er ydelsen lavere sammenlignet med krystallinske siliciumceller.

Prisen på tyndfilmssolceller er billigere end krystallinske. Prisen falder ligesom med andre slags solceller i takt med udvikling. Tyndfilmssolceller har en meget effektiv produktionsproces

Tyndfilmssolceller fungerer godt i gråvejr. Hvor krystallinske solceller fungerer bedst i direkte sollys så fungerer tyndfilmssolceller i gråvejr. Her i Danmark kan det være en fordel at installere en tyndfilmssolceller, idet vi har meget gråvejr og lange vintre. Desuden er op mod halvdelen af solstrålerne i Danmark indirekte eller diffust lys. Når en solcelle er god i et indirekte lys, betyder det at energiproduktionens starter allerede ved solopgang og slutter først ved solnedgang. Det skal dog lige tilføjes, at tyndfilmssolceller er den type solceller, den kan klare den højeste temperatur, hvilket du klart bør have med i dine overvejelser inden du investere.